Cine au îngropat pe Lumânărică ?

Din revista bilunară „Albina Românească” a lui Gheorghe Asachi alte două informaţii legate de „Lumânărică”, subiect tratat, pe larg, mai înainte pe acest blog. Prima informaţie, este o erată a lui Costachi Negruzzi, publicată la aproape un an de zile de la trecerea la cele veşnice a lui Ioan Lumânărică în care aduce precizarea cine a făcut cheltuiala de înmormântare a „calicului”, anume cucoana Marghioala (Maria) Miclescu, soţia vornicului Scarlat Miclescu.
În a doua „ştire” este vorba despre anunţul făcut cititorilor revistei cu privire la moartea şi înmormântarea Arhiepiscopului Filaret Apamias Beldiman, unchiul vornicesei Maria Miclescu, cel care dăduse extraordinară cinstire lui Lumânărică şi la a cărui moarte prohodise, în biserica Talpalarilor din Iaşi, trupul acestuia. Soarta a vrut ca osemintele celor doi să se odihnească astăzi în acelaşi loc, în osuoarul, gropniţa Bisericii Talpalari, din Iaşi, gropniţa aflată în partea dinspre miazăzi, sub veştmântarul bisericii.

„Cine au îngropat pe Lumânărică
În Calendarul ieşit la Cântarea Foiei Săteşti cu începutul anului 1844, noi am scris ceva despre un calic numit Lumânărică. Am zis ca el a fost înmormantat de o damă văduvă. Ne-am încredinţat însă în urma că pentru îngroparea acestui cerşitor a cheltuit D. Cucoana Marghioala soţia D. Vornicului Scarlat Miclescu. Aşadar ne îndreptăm greşala publicând generoasa Dsale faptă. C. Negrutti
Albina Românească XVI, nr 8 , 27 ian. 1844, p.32”

dnam2 Maria Miclescu
dlmiclescu21 Scarlat Miclescu vornicul.

„Arhiepiscopul titular Preasfinţia Sa Filaret Apamias din familia Beldiman, a răposat aici alaltăieri la vârsta de 70 ani. Îngroparea s-a făcut ieri cu rânduiala cuvenită rangului său, în Biserica Talpalarilor, în mormânt ce răposatul avea pregătit.
Albina românească, XVI, nr 54 , 9 iulie 1844, p.273 „

filaret1
Reproduceri din: „Andrei Cornea, „Primitivii” picturii româneşti moderne, Ed. Minerva, Buc.,1980 „

2 răspunsuri to “Cine au îngropat pe Lumânărică ?”

  1. Octavian Miclescu Says:

    As dori sa imi spuneti din ce carte sunt aceste imagini. Ma intereseaza in mod special cea cu Scarlat Miclescu.
    Multumesc

  2. Gheorghe Says:

    Ma bucur mult ca ati vizitat site-ul dar mai ales ca sunteti un…Miclescu. Eu am facut bibliografia si documentatia pentru cartea dlui jurnalist, Ion N Oprea, carte in curs de tiparire, despre „Lumanarica”.
    Fotografiile care va intereseaza le gasiti in albumul „Primitivii” picturii romanesti moderne, semnat de Andrei Cornea, aparut la ed.Minerva, Buc 1980.
    Se pare ca la catalogarea picturii ce o infatiseaza pe sotia Vornicului Scarlat Miclescu s-a pus gresit numele Elena in loc de Marghioala (Maria).

Lasă un comentariu