Lumânărică contemporan şi model?

Ar putea exista astăzi, într-o ţără europeană un om normal la cap care să renunţe la ceea ce-i oferă viaţa de început de mileniu pentru a se face de bunăvoie „cerşetor” pentru Hristos, model după care a trăit şi compatriotul nostru, ţăranul român Ioan, zis Lumânărică?
Un creştin drept credincios ar putea alege calea desăvârşirii spirituale într-o mănăstire sau printr-o altă formă plăcută lui Dumnezeu din lume dar, a trăi ca un cerşetor pentru Hristos, din banul primit ctitorind biserici şi mănăstiri, ajutând pe cei în suferinţă şi nevoi, sieşi neoferindu-şi nimic, pare de neconceput.
Şi totuşi un astfel de Lumănărică trăieşte astăzi, ca un sfânt după spusele celor care-l cunosc, în sătucul Baylovo, la sud de Dunăre. Îl cheamă Dobri Dobrev, are 96 de ani şi este considerat ctitor al Catedralei Alexander Nevsky şi al bisericii Metodie şi Chiril, ambele din Sofia. Lumănărică al bulgarilor strânge bănuţ cu bănuţ pentru a ajuta şi mănăstirile mai sărace din ţara sa, pentru a împodobi şi restaura bisericile ajunse în ruină şi, nu în ultimul rând pentru a ajuta oamenii săraci.
Despre bătrânul Dobri Dobrev s-a scris mult şi s-au făcut filme documentare, multe dintre acestea fiind preluate de site-urile creştin ortodoxe din ţara noastră. Îmbrăcat simplu, în strai tradiţional, cu opinci în picioare, ţine o cutie de metal sau plastic într-o mană în care creştinii pun obolul lor iar în cealaltă are o lumânare aprinsă. Dobri Dobrev, Lumânărică în versiunea actuală, bulgărească ne arată că şi în vremurile noastre acest fel de trăire este posibil.
În aceste zile când la noi se aud în biserici îndemnuri la colecte pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, un Lumânărică modern, asemenea celui de la Sofia ar fi cât se poate de binevenit. Să dea Bunul Dumnezeu şi Maica Domnului ca de acolo, de Sus, Lumânărică al nostru să contribuie şi el la ctitorirea catedralei bucureştene, aşa cum a făcut-o cândva, în viaţa pământeană cu multe alte biserici şi mănăstiri din ţara românească.


Blândeţea şi sclipirea privirii bătrânului Dobri Dobrev, Lumânărică de la Sofia pot fi uşor remarcate şi din chipul acestuia surprins de aparatul fotografic. Plete dalbe, barbă de patriarh, ochii – ferestre spre un suflet frumos şi plăcut lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: