„Lumânărică” – tablou necunoscut al pictorului Mihai (Mişu) Teişanu (1884 -1944)

După Apcar Baltazar, un alt pictor interbelic care şi l-a imaginat pe Lumânărică a fost Mihai (Mişu) Teişanu. Din păcate tabloul său intitulat „Lumânărică” nu mai este de găsit dar sper ca măcar o reproducere a acestuia să se fi păstrat. Înt-un răspuns la o cerere către Muzeul Naţional de Artă al României mi s-a confirmat că tabloul nu se află în colecţiile muzeului şi că despre istoria acestui tablou ca şi a multor altora din aceiaşi perioadă nu se mai ştie nimic, existenţa lor fiind incertă.
„Lumânărică” pictat de Mihai (Mişu) Teişanu a fost expus la „Expoziţia retrospectivă a artiştilor români pictori şi sculptori din ultimii 50 de ani” deschisă la Ateneul Român în anul 1927 şi se regăseşte în catalogul expoziţiei respective.
Mihai (Mişu) Teişanu s-a născut la Brăila la 29 nov. 1883 (după alte surse în 1884) şi a studiat pictura la Academia Julian, din Paris, în epocă o alternativă mai liberală la École de Beaux-Arts. La Julian erau acceptate femei care să picteze nuduri masculine, de pildă, sau chiar amatori, dar la nivelul de sus al diletantismului. Prin această academie particulară au trecut artişti ca Alfons Mucha, Derain, Dubuffet, Matisse, iar dintre români Ion Andreescu şi Camil Ressu. Mişu Teişanu moare în 1944, după ce o dramă familială îşi pune amprenta neliniştitoare şi asupra vieţii, şi asupra stilului său.

Note:
Anuarul Ateneului Român, Buc., Tip.Văcărescu, 1927, p. 212
Pârvulescu Ioana, De ce s-a supărat Ion Barbu? în România literară, An. 42, nr.10, ian. 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: