Doi universitari medicinişti – salvatori în pogromul de la Iaşi

În fiecare miez de vară, Iaşul îşi aduce aminte de zilele pline de ură în care omenia părea să fi dispărut, cu totul, din oraş. Sunt comemorate, cu această ocazie, victimele pogromului din iunie-iulie 1941 când, la aproape 14 mii de oameni li s-a luat dreptul la viaţă pentru „vina” de a fi fost evrei, cetăţeni români de o altă credinţă decât cea majoritară. Şi totuşi au existat, atunci, în acele vremuri de neomenie, oameni de omenie, creştini care nu numai că nu au acceptat, fie tacit, comandamentele şi planurile criminale ale regimului Antonescu dar, au avut curajul şi demnitatea de a fi fost salvatorii concetăţenilor lor evrei. Printre aceşti oameni de omenie şi de caracter s-au aflat şi doi slujitori ai catedrei medicale, de la Facultatea de Medicină din Iaşi.
Primul a fost ing. Petru Naum, asistent universitar la Catedra de chimie medicală şi biologică a facultaţii care, în ziua de 29 iunie 1941, în dreptul clădirii Fundaţiei Ferdinand, s-a interpus între un jandarm român şi un trecător evreu cu dorinţa de a salva viaţa celui din urmă. Din păcate, deznodământul a fost tragic. Salvatorul Petru Naum a fost împuşcat, mortal, împreună cu evreul căruia i-a sărit în ajutor. Nu avea nici 32 de ani şi spera la o carieră universitară de succes, prezisă dealtfel de profesorii săi. În anul 1940, titular al Catedrei de chimie medicală era prof. I. Claudatus de la care tânărul Petru Naum a primit o recomandare superlativă, pentru promovare şi titularizare pe postul de asistent ca: “dând dovadă de eminente calităţi, multă pricepere şi asiduitate, fiind foarte util laboratorului nostru.” Petru Naum s-a născut la 28 iunie 1909, în comuna Surdila-Greci, jud. Brăila. Astăzi, pe mormântul său stă, aplecată de timp, o sărmană cruce de fier ruginită pe care, cu greu, se mai vede scris, de mână, cu vopsea neagră: „Ing. Petrişor Naum, 32 de ani, împuşcat de faşcişti”

Al doilea universitar medicinist ieşean care a avut curajul civic de a risca pentru a salva de la moarte ieşeni evrei, în acel an 1941, a fost prof. univ. dr. Emil Radu făuritorul şcolii de radiologie la facultatea de medicină din Iaşi. Acesta a procurat permise de „liberă circulaţie” pentru toţi membrii familiei dnei Janeta Eisenberg. Astfel, datorită curajului prof. Radu, familia Eisenberg a putut scăpa de furia ucigaşă, antisemită refugiindu-se la Bucureşti. Janeta Eisenberg va deveni, mai târziu, asistentă şi o apropiată a filosofului ieşean, acad. prof. Dan Bădărău.

Prof. dr. Emil RADU

Prof. dr. Emil RADU


Dr. Emil Radu, creatorul şcolii de radiologie ieşene s-a născut în anul 1887. După absolvirea facultăţii de medicină de la Iaşi, studiază la Viena şi Paris. Devenit conferenţiar, dr. E. Radu este titularul primului curs de radiologie în limba română. Îşi susţine lucrarea de docenţă în 1929, cu tema ”Ulcerul stomacului şi duodenului”, printre primele lucrări de specialitate din Europa, şi care este premiată de Academia Română. Face parte dintre fondatorii “Societăţii de Radiologie şi Electrologie Medicală din România” în 1929, şi este preşedintele filialei ieşene a “Societăţii de Radiologie şi Electrologie Medicală”, de la înfiinţarea sa în 1931. În 1932 este avansat la rangul de profesor universitar, odată cu înfiinţarea oficială a Catedrei de Radiologie al cărei titular devine. În 1939 este organizat la Iaşi al 3-lea Congres Naţional de Radiologie şi Electrologie Medicală, preşedintele congresului fiind prof. E. Radu, iar secretari: asist.dr. Gh. Chişleag şi dr. Gh. Costin. În 1945 contactează o radiodermită, complicată apoi cu un epiteliom. După o suferinţă îndelungată, a decedat la 1 mai 1950, fiind practic unul din martirii radiologiei româneşti.

Note:
Comisia Intenaţională pentru Studierea Holocaustului în Romania, Raport final, Ed. Polirom, Iaşi, 2005
Eugen Târcoveanu (ed.), Constantin Romanescu (ed.), Mihai Litu (ed.), Ctitorii prestigiului: 125 de ani de învăţământ medical superior la Iaşi, Editura Gr. T. Popa, Iaşi, 2004
Liviu Rotman(coord), Demnitate în vremuri de restrişte, Editura Hasefer, Buc., 2008

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: