Jerzy Popieluszko, beatificat de Biserica catolică

Preotul catolic polonez Jerzy Popieluszko, o figură-cheie a sindicatului Solidaritatea asasinat în urmă cu 25 de ani de poliţia regimului comunist, a fost beatificat duminică 6 iunie 2010 în cadrul unei slujbe de amploare de la Varşovia la care au participat aproape 150.000 de credincioşi, potrivit poliţiei.
Procesul de beatificare a preotului martir polonez a început în 2001. Papa şi-a dat acordul la 19 decembrie pentru beatificarea sa, ultima etapă a canonizării. Dat fiind că preotul este un martir, nu este necesar un miracol pentru beatificarea sa. În schimb, pentru a fi canonizat şi a deveni sfânt, va trebui să-i fie atribuit un miracol de către congregaţia sa.
Asasinat la 37 de ani, preotul Popieluszko simbolizează în ochii polonezilor lupta comună a opoziţiei democratice şi a Bisericii catolice împotriva unui regim totalitar. El a fost preot al sindicatului lui Lech Walesa şi vicar al parohiei Sf. Stanislas din Varşovia.
Slujbele sale ‘pentru patrie’, celebrate după lovitura de forţă a gen. Wojciech Jaruzelski împotriva Solidarităţii din decembrie 1981, au adunat mii de credincioşi, provocând furia puterii comuniste.
Prelatul a fost răpit de trei ofiţeri ai poliţiei politice la 19 octombrie 1984. Răpitorii săi l-au torturat până la moarte şi i-au aruncat cadavrul în apele Vistulei, la 120 km nord de Varşovia.
La finalul unui proces răsunător, trei poliţişti autori ai crimei au fost condamnaţi în 1985 la pedepse grele de închisoare. Cei care au comandat asasinatele nu au fot însă niciodată identificaţi. AGERPRES

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: