Verificari informative ale altor preoti catolici, cunostinte, prieteni

Sa le luam pe rind, scolareste. Acele Q.S.L-uri erau, de fapt…o singura ilustrata, o carte postala, un fel de “iconita” primita de la vreun preot catolic care vizitase Roma, posibil pr. Sabau, cu imaginea antenei Radioului Vatican, in forma de cruce. Este adevarat ca pe linga Radio “Europa Libera”, R.F.I sau B.B.C mai ascultam, la aparatul meu de radio sivietic “Selena” si Radio Vatican..
La fratele penticostal Pricop Danut, parca asa-l chema, fost muncitor la fabrica unde lucram, mergeam sa cumpar, pentru mine si cunostinte, cafea si alte cele ce se gaseau pe atunci, numai in shop-uri. Acesta primise pasaport de emigrare in U.S.A dar nu si viza de intrare. Dat afara din serviciu, primea bani de la rudele sale din America, dolari sub forma unei chitante de la banca, cu care putea sa cumpere numai produse din shop pe care le vindea pentru a-si hrani familia numeroasa pe care o avea. Cu un salariu destul de bun ca inginer, nu aveam ce cumpara mai nimic din magazine, ele fiind, daca va mai amintiti,….nude.
Tot sursa “Damian Vasile” a dat informatia ca fusesem la Iasi, cred ca la un eveniment bisericesc si ca acolo, intilnindu-l pe pr. Iosif Sabau am plecat impreuna, cu masina, la Vatra Dornei cu o escala la Gheraiesti unde, cred ca era hram sau tot vreo sarbatoare bisericeasca. Imi aduc aminte ca pe parcursul a citeva ore state la Gheraiesti, am avut ocazia numai sa schimb un salut si o stringere de mana cu pr. Mocanu si nimic mai mult.
Kalman Csaba, Dumnezeu sa-l odihneasca, mi-a fost coleg de facultate si prieten cu care am locuit in acelasi apartament, la Neagra Sarului, pe perioada a doi ani cind, la Mina Calimani eram ingineri stagiari. Prin intermediul sotiei lui, pictorita Eniko Kalman, aveam sa fac cunostinta cu grupul de crestini neoprotestanti din Iasi si cu Danut Manastireanu si, nu in ultimul rind, cu Biblia. Am amintiri foarte frumoase din perioada cind sotii Kalman au locuit impreuna cu mine in acea zona mirifica, din Bucovina.
O singura data am fost in “pelerinaj” la Scheia ca sa “dau o liturghie” pentru ca Dumnezeu sa mai potoleasca zelul prigonitorilor mei securisti. Auzisem, de la un crestin catolic din Roman, prof. Pal, care avusese probleme cu Securitatea, ca a vorbit despre acestea cu preotul de la Scheia, la care a platit slujbe si ca Securitatea s-ar fi potolit din persecutii. Cu buna credinta m-am dus si eu la Scheia dar, in loc sa dau de preot, am gasit, la birou, un seminarist timid caruia i-am platit stipendiul pentru o slujba cu intentia „ca Dumnezeu sa inmoaie pe dusmanii mei de la Securitate”. Imi vine sa rid de inocenta mea, de atunci. Eram ca un fel de Scufita Rosie din poveste care, il ia pe lup drept bunicuta blinda si buna.
De fiecare data, cind mergeam la Iasi, vizitam si familia Danut Manastireanu la care eram gazduit. In apartamentul sau participam la intilnirile cu tinerii sau ucenicii sai, mai discutam la o cafea fara nechezol, ascultam muzica buna sau, eram invitat la masa. Duminica, cind nu aveam alt program, participam si la serviciile religioase de la Biserica de pe Sararie. Cred ca un “ucenic” de-al sau sau un apropiat a relatat despre discutia noastra si, din greseala, mi-a pus mie in gura cuvintele lui Danut, devenite dicton, ca nu “sufera de americanita” respectiv ca nu se gindeste la emigrare.

dui611dui56dui57dui58dui59dui38dm

Un răspuns to “Verificari informative ale altor preoti catolici, cunostinte, prieteni”

  1. cezarika Says:

    Buna ziua. Stiti pe unde a fost biserica greco-catolica din vatra dornei, adica strada sau macar zona? Va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: