Documente necunoscute despre salvatorii creştini, ucişi în pogromul de la Iaşi, preot Grigore Resmeriţă şi ing. Petru Naum

Sunt ştiute numele a trei creştini care, în zilele pogromului de la Iaşi, din 28-29 iunie 1941, au fost ucişi împreună cu concetăţeni evrei, în încercarea acestora de a lua apărarea celor din urmă.
Aceştia sunt: preotul ortodox Grigore Resmeriţă, inginerul chimist Petru Naum, asistent universitar la Facultatea de medicină din Iaşi şi muncitorul strungar Ioan Gheorghiu.
Singura mărturie care a stat, până astăzi, la baza acestor afirmaţii este un jurnal al acelor zile, jurnal ţinut de un evreu ieşean pe nume Braunştein. Documentul în cauză este cunoscut sub numele de „documentul Braunştein”. Cităm din acest jurnal, mărturie istorică, pasajul care se referă la martirajul celor trei creştini.

„Preotul Răzmeriţă a fost împuşcat pe str. Sărărie pe când încerca să salveze câţiva evrei. Preotul a murit împreună cu cei pe care a încercat să-i ocrotească”; “Ing. Naum, creştin, cumnat cu primul Procurorul Casian, fost asistent la Chimia Medicală a Facultăţii de Medicină Iaşi şi funcţionar al Instituţiei de Higienă Iaşi, cunoscut în cercuri restrânse ca un înfocat militant al ideilor de stânga, intervenind să salveze pe strada Păcurari în dreptul Fundaţiei Ferdinand pe un evreu ce urma să fie omorât, a fost împuşcat mortal de un ofiţer român care i-a adresat: mori câine dimpreună cu jidanul pe care îl aperi“ ; “Lucrătorul Gheorghiu Ioan de meserie strungar încercând să salveze pe nişte evrei pe str. Zugravilor în dreptul Rampei, a fost omorât de lucrători ceferişti.” [1]

Era necesar pentru întărirea veridicităţii faptelor şi numelor celor trei, să mai existe alte mărturii cu valoare de document.
Într-o adresă a unui gardian public către Chestura Poliţiei oraşului Iaşi, notă informativă aflată în Arhivele Statului Iaşi, datată 29 iunie 1941 se arată:

“Domnule comisar, vă raportez că în curtea Şcolii Principesa Maria din strada Sărărie numărul 67 se află mort părintele Resmeriţă pe care l-am văzut azi 29 iunie pe la ora 10.15 dimineaţă”.
În partea de sus a documetului este consemnarea: “Am vorbit cu Salvarea să-l ridice”. Informarea este semnată de gardianul public Vasile Cozac. [2]

prResmerita

Pe de altă parte, printre miile de declaraţii date în faţa „Tribunalului poporului” constituit în anul 1945, documente păstrate în Arhiva CNSAS au fost găsite, deocamdată, alte două mărturii cu caracter de document ce fac referire la împuşcarea lui Petru Naum şi a preotului Resmeriţă. Mulţumesc pentru semnalarea acestora dlui cercetător, istoric Adrian Cioflâncă.
În declaraţia dată, sub jurământ, în faţa procurorului, de către martorul Iosef Haimovici, comerciant, în vârstă de 40 ani, născut în Iaşi, cu domiciliul în Bucureşti, Str. Pictor Luchian, nr.7 se spune, printre altele că :

„Era conducătorul morii Dacia. Pentru că se temea de o repetare a evenimentelor din 29 iunie, a mers la Col. Lupu arătîndu-i ca majoritatea lucrătorilor erau evrei şi era necesar ca să nu se întâmple nimic cu ei. Col. Lupu nu s-a comportat urât cu evreii. În dimineaţa de 29 circulau zvonuri. În Copou se spunea că germanii au fost împuşcaţi în Nicolina, iar în Nicolina că germanii au fost împuşcaţi de comunişti în Copou. În timpul pogromului au fost împuşcaţi şi creştini, printre care un preot şi asistentul universitar Naum, cumnatul fostului prim procuror Casian de la Tribunalul Iaşi. Farmacistul Schmit a fost împuşcat de o patrulă germană după ce a fost predat de un plutonier TR” [3]

Cea de-a doua mărturie aparţine lui Dumitru Casianu (sic!), prim pretor al Plăşii Mălin, în vârstă de 37 ani, născut în com. Dumeşti, jud. Iaşi cu domiciliul în Mălin, jud. Baia. Acesta era fratele prim-procurorului Casian al cărui cumnat era ing. Petru Naum. Iată depoziţia martorului Dumitru Casian dată în faţa acuzatorului public al „Tribunalului poporului”, la 23 iulie 1945.

„La 29 iunie 1941 mă aflam în calitate de pretor al Plăşii Galata, jud Iaşi şi nu la Plasa Copou unde am fost mutat din Noiembrie 1941.
În noaptea de 28 spre 29 iunie, am dormit în Iaşi, acasă la mine, unde era şi sediul Preturii Galata, în str. Ralet nr. 7.
Am auzit noaptea împuşcături, dar n-am ieşit în stradă fiindu-mi teamă. Ştiu că a participat la acest masacru Poliţia, armata şi nemţii. Nu ştiu însă precis care a fost aportul fiecăruia în parte deoarece, în cursul zilei, am plecat la ţară, în com. Corneşti. În acest masacru a fost împuşcat şi un cumnat al fratelui meu, ing. Naum Petru, probabil din eroare, care locuia în str. Păcurari nr. 14. În noaptea de 28 spre 29 a fost împuşcat şi un preot de nemţi.”
[4]

Marturie Casianu Dumitru despre ing Naum in ACNSAS, P 000636_024 OCR[1]

Este emoţionant pentru creştini şi meritoriu pentru evrei că în ultimii ani, în luările de cuvânt ale membrilor comunităţii evreieşti de la ceremoniile de comemorare ce au loc la gropile comune de la Cimitirul Evreiesc din Iaşi, numele şi faptele preotului Grigore Resmeriţă şi ale inginerului Petru Naum sunt rostite cu recunoştinţă şi pioşenie.
Fie ca aceste mărturii recent descoperite în arhive, cât şi altele ce vor fi date publicităţii în viitor prin osârdia cercetătorilor, să convingă Institutul „Yad Vashem” din Ierusalim că numele celor doi martiri creştini, preot Grigore Resmeriţă şi ing. Petru Naum, trebuie puse, post mortem, în rândul numelor „Drepţilor între popoare”!

Note:
[1] Referat – Rebeliunea din 29 iunie 1941 de la Iaşi. Cum a avut loc masacrarea evreilor ieşeni.”; semnătura referatului este ilizibilă.(Documentul Braunstein) În: Documents concerning the fate of Romanian Jewry during the Holocaust, Selected and edited by Jean Ancel, vol. VI, New-York, 1985-1986, doc. 3 p. 41
[2] SJAN Iasi, Fond Sectia III de Politie, dosar nr. 11/1941, vol. 1, fila 319
[3] ACNSAS, P. 1124-1126
[4] ACNSAS, P. 000636/024 p. 38u.
Cristinel C. Popa, Inedit. Au murit şi români în timpul pogromului de la Iaşi? In: Jurnalul national, 28 Aug 2013

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: