Pseudo introducere la dosarul de urmarire informativa „Calugarul”.

Pax et Bonum !

Am fost destul de reticent in a folosi sau nu aceasta modalitate pentru a face publica o latura din viata mea, mai putin cunoscuta de multi dintre cei cu care m-am intersectat, pe acest pamint. Este vorba de postarea continutului dosarului de urmarire informativa, d.u.i., „Calugarul”, intocmit de Securitatea din Roman dupa ce a aflat ca eram frate franciscan in clandestinitate si primisem o bursa de studii la Facultatea de teologie „Sf. Bonaventura”, din Roma. Voi incerca, pe cit imi va fi posibil, sa nu ma implic prea mult emotional in explicatiile ce le voi da unor postari, pentru a lasa pe cel  interesat de „fenomen” sa separe, singur „griul de neghina”. Voi face, de asemenea si postari de documente din dosar fara de vreun comentariu lamuritor. Pentru o mai usoara parcurgere a textului recomand folosirea functiei „Zoom In, Zoom Out” pentru a mari sau micsora imaginea postata.
Voi incepe publicarea filelor din dosar, in format jpg sau gif, cu coperta d.u.i pe care, se poate vedea, in coltul din stinga, sus, ca desi a fost intocmit de Securitate in perioada 1985-1987, dosarul a fost considerat de siguranta nationala si dupa 1989, fiind clasificat pina in…2004.(!?)) Explicatia mi-am dat-o singur si anume posibil ca dosarul sa fi fost, din greseala, pe acelasi raft, la SRI sau SIE, linga sau printre cele ale  prelatilor actuali. Este, trebuie sa o recunosc, o onoare, nu? Dosarul d.u.i „Calugarul” contine peste 200 de file eu avind, deocamdata, la dispozitie copiile primelor 172 de file urmind sa ma adresez, din nou, CNSAS pentru a „recupara” si restul copiilor. Dupa ce mi-am citit la CNSAS cele doua dosare intocmite de Securitate, dosarul de retea „Sandu Ioan” cu mapa adiacenta continind notele informative, olografe, despre care dosar voi face referire in postari viitoare si dosarul de urmarire informativa „Calugarul”, am avut convingerea ca am supraestimat, mult prea mult, „organele”, ca le-am acordat mult prea mare importanta si deferenta. Altfel spus, imi pare rau, acum, ca mi-a fost frica de Securitate cu toate ca am incercat, in felul meu, sa-i tin piept, sa o infrunt. O povara in plus pentru adolescentul timid care am fost, povara pe care multi semeni de virsta mea, nu au avut-o, fiind feriti de Dumnezeu. Nu am avut vocatie de dizident, de luptator dar, am incercat, pe cit mi-a fost cu putinta, sa fiu corect si loial cu cei din jurul meu dar mai ales sa am constiinta curata si frica de Dumnezeu, pastrind insa in suflet si acum povara de a nu ma fi razvratit contra incalcarii unor drepturi elementare. Pe de alta parte si nu in ultimul rind, am raspuns, din toata inima, cu bucurie la chemarea Domnului de a merge pe drumul deschis, cindva, de Sfintul Francisc, Saracutul din Assisi, ale carui personalitate si convertire m-au fascinat de la prima cunostinta.
Acestea fiind zise, facindu-mi semnul crucii, sa purced la munca, tovarasi!  Doamne ajuta!

PS Dosarul contine si multa „maculatura” cum ar fi file dublet sau triplet, xeroxari ale unor scrisori interceptate, partial lizibile  pe care nu le voi posta. Cei interesati de dosar „in integrum” il pot consulta la CNSAS .
copertadui01

Reclame

Etichete: , , ,

5 răspunsuri to “Pseudo introducere la dosarul de urmarire informativa „Calugarul”.”

 1. Gheorghe Says:

  Sper, ca incet cu incetul, sa pot oferi o imagine, cit de cit realista, a experientelor si timpurilor prin care am trecut. In acelasi timp, doresc ca prin acest demers publicistic, pe Internet, sa nu ranesc, in nici un fel, memoria celor care nu mai sunt pe aceasta lume si nici sa aduc atingere vreunei persoane in viata. Singura mea intentie prin aceasta lucrare este, sa arat, cit de urita era fata Securitatii ceausiste. O organizatie creata pentru a apara un sistem mincinos, fara de vreun dumnezeu, care s-a intors, pina la urma, impotriva creatorului sau.

 2. DanutM Says:

  George, iti spun si pe aceasta cale bun venit in spatiul demistificarii Securitatii.
  Domnul sa-ti dea putere sa mergi pina la capat.
  Danut

 3. Iulian Says:

  Felicitari pentru initiativa de a publica acest dosar (chiar daca cu o mare intarziere). Cred ca ar fi interesanta si ideea deschiderii unui forum de discutii pe aceasta tema. Am convingerea ca demersul dvs va fi extrem de util tinerei generatii in incercarea de a intelege mai bine o perioada istorica destul de recenta asupra careia planeaza inca destule intrebari si incertitudini.

 4. marius Says:

  salutare, G. întotdeauna am avut un respect deosebit pentru oamenii cu coloana vertebrala. esti unul dintre ei. succes in continuare in „demistificarea celei care a fost securitatea ceausista”. deşi poate de multe ori nu suntem de acord în unele privinţe, deşi poate de multe ori ne mai contrăm pe anumite paliere, mă bucur să mă număr printre prietenii tăi. şi mă bucur pentru faptul că aplecarea spre studiu şi spre rugăciune nu te-a părăsit.

 5. Ordis Says:

  Doamne ce de mizerii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: